Djupdykning i mobilreparationer

Har din mobil någon gång gått sönder? Du är inte ensam. Spruckna skärmar och defekta mobildelar har blivit en jätteindustri.

Mobilreparationer är en relativt ny bransch som tog fart 2008 när Apple släppte sin första telefon, iPhone. Mobilen var på många sätt revolutionerande med funktioner som kapacativ pekskärm, smidig webbläsare och chatvy i meddelandeappen. iPhone var också en av de första telefonerna som använde sig av en skärm gjord i glas. Det gjorde att telefonens display ofta gick sönder och behövde repareras.

Något år senare när Apple släppte sin nya telefon iPhone 4 var smarta telefoner på allvar här för att stanna och blev snabbt något som de flest av oss inte kan leva utan. iPhone 4 var en läcker enhet med sin baksida i glas. Det gjorde dock så klart också att den var extremt känslig för att gå sönder. Runt den här tiden började också på allvar flera företag etablera sig som specialister på mobilreparationer.

Steve Jobs som under en av alla klassiska Keynotes här presenterar iPhone 4

Det var också då som butikskedjan Mobello gav sig in i branschen. Vi såg en stor efterfrågan och eftersom att spruckna skärmar ändå var en relativt ny företeelse var inte alternativen av aktörer som utförde reparationer särskilt stor. Att kunna sätta ett leende på våra kunders läppar genom att erbjuda en snabb, smidig och prisvärd service av deras telefoner samtidigt som vi fick möjlighet att förlänga livslängden på telefonerna kändes spännande och bestämde vi oss snabbt för att integrera mobilreparation som en central del av Mobello’s verksamhet. Förutom service designar och säljer Mobello också snygga mobiltillbehör som mobilskal, airpodsskal, glasskydd m.m.

Från en butik i Skärholmen växte vi snabbt några år, tills vi i dag 2019 har 6 butiker i Stockholm som erbjuder våra kunder reparationer för iPhone, Samsung, Huawei, Sony, iPad och många fler. Du hittar butikerna i Skärholmen Centrum, Täby Centrum, Mall of Scandinavia, Farsta Centrum, Åhlens city och Nacka forum. Alla butiker har dedikerade mobilreparatörer som brinner för service och teknik.

Allt börjar i Kina, närmare bestämt Shenzhen

Shenzhen grundades år 1979 som en ekonomisk frizon och konkurrent till grannstaden Hong Kong som på den här tiden fortfarande var en brittisk besittning. Från att vara en liten fiskeby har Shenzhen växt till en multimiljonstad på hela 10 miljoner invånare. I och med sina frikostiga skatteregler och närhet till Hong Kong blev staden snabbt ett mecka för teknikutveckling och tillverkning och i dag tillverkas mycket av vår elektronik, främst inom mobiltelefoni här. Den största fabriken för tillverkning av iPhones, Foxconn ligger t.ex. här.

Staden Shenzhen som snabbt växt från en liten fiskeby till en multimiljonstad

I och med detta tillverkas också de flesta reservdelarna för mobiltelefoner här. Till en början fick reparationsverkstäder världen över förlita sig på skärmar som kom från tillverkarnas ordinarie fabriker, som sålde delarna vid sidan av. Detta fick dock ett abrupt slut 2015 då Apple via påtryckningar på myndigheter, framförallt i Kina stopp på sidoförsäljning av mobilskärmar. Till en följd av detta sköt priserna för en mobilreparation i höjden och bristen på reservdelar var ett faktum. Renovering av spruckna skärmar, där glaset och övriga defekta delar separeras från den så åtråvärda LCD-skärmen och sen byggs om till en ny skärm gav verkstäderna visst andrum.

Samtidigt såg flera fabriker i området som tillverkade enklare LCD-skärmar till digitalkameror och dylikt en jättemöjlighet att slå sig in i en industri som vid den här tiden omsatte många miljarder kronor. Till en början var de här skärmarna instabila men har i dag växt fram till ett värdigt alternativ till en originaldel och har du någon gång lagat din mobil är sannolikheten hög att du fick just en sådan skärm.

Olika typer av mobilskärmar

I dag finns det främst tre olika alternativ av mobilskärmar att reparera sin telefon med:

Originalskärmar

Kallas i branschspråk för ”OEM” som är en akronym för ”Original Equipment Manufacturer”. Apple har genom året använt sig av flera tillverkare av LCD-skärmar, t.ex. Sharp och LG. En originalskärm kan leta sig in på flera olika sätt till verkstäderna runt om i världen. Det kan röra sig om skärmar som suttit på telefoner som visat sig ha andra typer av fel och sen monterats ner, och delarna sedermera återanvänts i olika syften. Det kan också handla om överlager på skärmar till telefoner som fått något år på nacken och inte längre beställs av t.ex. Apple.

Renoverade originalskärmar

Går du till en verkstad som säger sig erbjuda originalskärmar är sannolikheten hög att det är en renoverad skärm de erbjuder dig. Oftast när en telefon går sönder spricker bara glaset, men själva displayen som visar bilden under glaset förblir intakt. Det gör att specialiserade fabriker via olika metoder bestående av värme eller kyla kan separera de defekta delarna från skärmen och sen montera på nytt glas, backlight, polariseringsfilm m.m. Detta kan göras med varierande kvalité, vilket kan innebära ett problem för dig som kund. Detta alternativ marknadsförs ofta som original, men kan sen bli tydligt att skärmen du fått inte alls lever upp till samma standard som originalskärmen hade eftersom att delarna som används vid renoveringen inte är av samma kvalité – eller så är renoveringen helt enkelt dåligt gjord. Hos Mobello använder vi oss uteslutande av nya OEM-skärmar som vår standard vi kallar ”originalkvalité”. De kostar betydligt mer att köpa in, men för oss är det viktigt att alltid erbjuda det bästa till dig som kund.

Tredjepartsskärmar

Efter skärmbristen som uppstod 2015 var det många tillverkare som satte i gång ett intensivt R&D-jobb för att ta fram fullgoda alternativ till originalskärmarna. I dag finns det en rad av företag som tillverkar ersättningsskärmar till t.ex. iPhone. Bland de största tillhör bolag som Tianma, AUO och Shenchao. Skärmarna har olika karakteristiska drag som kontrast, färgåtergivning och vidvinkelvy. Värt att nämna är att dessa företag endast tillverkar själva LCD-displayen och inte de andra komponenterna som glaset, polariseringsfilmen, backlight-panelen, de olika kretskorten som sitter på kablarna och mycket mer. Det gör att skärmar från samma tillverkare kan skilja oerhört mycket i kvalité och stabilitet. Här får man verkligen vad man betalar och skärmarna skiljer sig i pris beroende på vilka som monterat ihop skärmarna och vilka delar som använts. Mobello strävar alltid efter att köpa in de absolut bästa displayerna som finns på marknaden. Ett råd till våra kollegor eller till dig som funderar på att testa laga din skärm själv är att aldrig köpa de billigaste delarna. Det är verkligen värt att betala extra för en bra del du ska leva med en lång tid framöver.

Fabriksarbetare hos Kinesiska Foxconn. Bild från Chicago Tribune

Tänk på det här när du lagar din telefon

Mobilverkstäder har poppat upp i var och vartannat hörn, så att hitta en plats nära dig som kan laga din telefon är lätt. Det är inte superavancerat att lära sig utföra enkla reparationer, men det är ändå mycket som kan gå fel. Vi rekommenderar att du väljer en etablerad verkstad med flera års erfarenhet och vidare heller inte bara går på priset. Man får som sagt vad man betalar för, både när det kommer till kvalité på delar, men också hur jobbet är utfört och garantitider m.m. Hos Mobello är vi stolta att lämna 12 månaders garanti på alla utförda reparationer. Det är vi relativt ensamma om i Sverige. Vi strävar också efter att ge dig som kund den bästa möjliga upplevelsen, allt när det kommer till transparens, prisvärda reparationer och gott bemötande. Behöver du eller någon du känner hjälp med en reparation är ni varmt välkomna till någon av våra 6 butiker i Stockholm. Mobilverkstäderna hittar du i våra butiker i Skärholmen Centrum, Täby Centrum, Mall of Scandinavia, Farsta Centrum, Kista Galleria och Nacka Forum. Då kan du också passa att uppdatera din telefon med ett snyggt mobilskal.

Kontaktuppgifter finner du nedan. Tveka inte över att höra av dig med eventuella frågor! Tack för din läsning.

Mobello Mall of Scandinavia

Öppettider: Mån-sön: 10-21

Tel: 08-599 002 94
Mail: mos at mobello.se

Mobello Skärholmen Centrum

Öppettider: Mån-fre: 10-20, Lör: 10-19, Sön: 11-18

Tel: 08-599 002 95
Mail: skhlm at mobello.se

Mobello Täby Centrum

Öppettider: Mån-fre: 10-20, Lör-sön: 10-18

Tel: 08-599 002 93
Mail: taby at mobello.se

Mobello Farsta Centrum

Öppettider: Mån-fre: 10-20, Lör: 10-18, Sön: 11-17

Tel: 08-599 002 91
Mail: farsta at mobello.se

Mobello Åhlens City

Öppettider: Mån-fre: 10-21, Lör-Sön: 10-19

Tel: 08-599 002 90
Mail: Ahlens at mobello.se

Mobello Nacka Forum

Öppettider: Mån-fre: 10-20, Lör: 10-18, Sön: 11-18

Tel: 08-599 002 92
Mail: nacka at mobello.se


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *